Obniżanie poziomu cholesterolu we krwi przez Noni.
W rozwiniętych krajach zawały serca są jedną najczęstszych
przyczyn zgonów. Jest to spowodowane zarówno siedzącym trybem życia jak i złą
dietą bogatą w tłuszcze. Nasz metabolizm ewoluował przez miliony lat, pierwotny
człowiek odżywiał się głównie „roślinnie”, natomiast człowiek współczesny je głównie
posiłki mięsne. Organizm ludzki nie zdążył się „przestawić’” na taki tryb
odżywiania.
Oczywiście cholesterol czy trójglicerydy są potrzebne organizmowi, chociażby do
wytworzenia hormonów (kortyzolu, estrogenów czy testosteronu), jednak zbyt
wysoki poziom jest bardzo szkodliwy. We krwi na całkowity cholesterol związany
z proteinami składają się dwie frakcje: HDL (high density-lipoprotein tzw. dobry cholesterol) i LDL (low-density
lipoprotein, tzw. zły cholesterol). Zbyt wysoki poziom cholesterolu, w
szczególności frakcji LDL, prowadzi do tworzenia płytek miażdżycowych w
naczyniach krwionośnych a następnie arteriosklerozy (miażdżycy).
Jeśli do tego dodać palenie papierosów efekt może być tragiczny. Zawarta w dymie nikotyna zwęża naczynia krwionośne, podnosząc tym samym ciśnienie krwi, a wolne rodniki utleniają cholesterol przekształcając go w szczególnie szkodliwą formę.
Jeśli do tego dodać palenie papierosów efekt może być tragiczny. Zawarta w dymie nikotyna zwęża naczynia krwionośne, podnosząc tym samym ciśnienie krwi, a wolne rodniki utleniają cholesterol przekształcając go w szczególnie szkodliwą formę.
W celu zbadania wpływu soku Noni na poziom cholesterolu we krwi wytypowano 132
osoby, kobiety i mężczyzn w wieku 20-60 lat z cholesterolem na poziomie powyżej
190mg/dl. Osoby podzielony na 3 grupy: dwie kontrolne i badana. Jedna z nich
nic dodatkowego nie dostawała do picia, kolejna wodę z dodatkiem kwasu octanowego
by nadać smak podobny do noni, a trzecia 120ml soku noni dziennie. Po miesiącu
w grupie pijącej sok noni zaobserwowano średnio spadek cholesterolu z 235mg/ml
do 190mg/ml, natomiast trójglicerydów z 242mg/dl do 193mg/dl. Ponadto
zaobserwowano, że poziom HDL spadał a LDL wzrastał we krwi. W grupach
kontrolnych nie zaobserwowano żadnych zmian.
Tekst został opracowany na podstawie książki prof. J.
Westendorfa „Noni Morinda citrifolia. Old tradition and modern recognition”.