Roślina Morinda citrifolia znana jako Noni jest stosowana w medycynie ludowej Polinezyjczyków od ponad 2000 lat. Znany jest szeroki zakres stosowania rośliny włączając działanie przeciwnowotworowe.
W artykule sprawdzono czy sok z owoców Noni (Tahitian Noni Juice ®) posiada działanie zapobiegające rozwojowi nowotworu. W tym celu podawano myszom i szczurom przez 7 dni wodę (grupa kontrolna) oraz 10% sok z Noni (TNJ) do picia (grupa badana). Następnie podano myszom i szczurom poprzez iniekcję dootrzewnową związek DMBA, który łączy się z DNA w komórce, a powstałe kompleksy prowadzą do rozwoju nowotworów. Ponadto porównano w artykule zdolność antyoksydacyjną: witaminy C, wyciągu z grapefruita, TNJ oraz związku o nazwie pycnogenol. Zastosowano dzienne dawki zalecane przez producenta leków bądź soku. Zdolność antyoksydacyjna mówi nam o potencjale do niszczenia wolnych rodników, które powodują szereg niekorzystnych zmian w organizmie, m.in. promują proces nowotworzenia (powstania nowotworu).
Uzyskano następujące wyniki w doświadczeniach:
1. Poziom kompleksów DMBA-DNA u szczurów, które piły 10% sok z Noni (TNJ) przed podaniem DMBA był dużo niższy w organach w porównaniu z myszami, które piły tylko wodę; o 41% niższy w płucach, o 80% w nerkach, o 30% w sercu i o 42% w wątrobie w porównaniu do kontroli. Wyniki widoczne na wykresie nr 1. Wykres opracowany na podstawie wyników z publikacji.
2. W przypadku myszy wyniki były jeszcze bardziej rewelacyjne. Poziom kompleksów DMBA-DNA u myszy, które piły 10% sok z Noni (TNJ) przed podaniem DMBA był dużo niższy w organach w porównaniu z myszami, które piły tylko wodę; o 50% niższy w płucach, o 90% w nerkach, o 60% w sercu i o 70% w wątrobie w porównaniu do kontroli. Widoczne na wykresie nr 2. Wykres opracowany na podstawie wyników z publikacji.
3. Zdolność antyoksydacyjna jako najwyższa została stwierdzona w przypadku picia soku Noni, zmniejszała się następująco: wyciąg z grapefruita, picnogenol, witamina C. Wyniki na wykresie nr 3. Wykres oryginalny z publikacji z dodanymi napisami w języku polskim.
W artykule sprawdzono czy sok z owoców Noni (Tahitian Noni Juice ®) posiada działanie zapobiegające rozwojowi nowotworu. W tym celu podawano myszom i szczurom przez 7 dni wodę (grupa kontrolna) oraz 10% sok z Noni (TNJ) do picia (grupa badana). Następnie podano myszom i szczurom poprzez iniekcję dootrzewnową związek DMBA, który łączy się z DNA w komórce, a powstałe kompleksy prowadzą do rozwoju nowotworów. Ponadto porównano w artykule zdolność antyoksydacyjną: witaminy C, wyciągu z grapefruita, TNJ oraz związku o nazwie pycnogenol. Zastosowano dzienne dawki zalecane przez producenta leków bądź soku. Zdolność antyoksydacyjna mówi nam o potencjale do niszczenia wolnych rodników, które powodują szereg niekorzystnych zmian w organizmie, m.in. promują proces nowotworzenia (powstania nowotworu).
Uzyskano następujące wyniki w doświadczeniach:
1. Poziom kompleksów DMBA-DNA u szczurów, które piły 10% sok z Noni (TNJ) przed podaniem DMBA był dużo niższy w organach w porównaniu z myszami, które piły tylko wodę; o 41% niższy w płucach, o 80% w nerkach, o 30% w sercu i o 42% w wątrobie w porównaniu do kontroli. Wyniki widoczne na wykresie nr 1. Wykres opracowany na podstawie wyników z publikacji.
2. W przypadku myszy wyniki były jeszcze bardziej rewelacyjne. Poziom kompleksów DMBA-DNA u myszy, które piły 10% sok z Noni (TNJ) przed podaniem DMBA był dużo niższy w organach w porównaniu z myszami, które piły tylko wodę; o 50% niższy w płucach, o 90% w nerkach, o 60% w sercu i o 70% w wątrobie w porównaniu do kontroli. Widoczne na wykresie nr 2. Wykres opracowany na podstawie wyników z publikacji.
3. Zdolność antyoksydacyjna jako najwyższa została stwierdzona w przypadku picia soku Noni, zmniejszała się następująco: wyciąg z grapefruita, picnogenol, witamina C. Wyniki na wykresie nr 3. Wykres oryginalny z publikacji z dodanymi napisami w języku polskim.